Wiener Weinwandertag — 24.-25.9.2022

Itävallassa on 40 sertifioitua rypälelajiketta – 26 valkoista ja 14 punaista. Wienin kaupunkia ympäröi lähes 700 hehtaaria viininviljelysmaata ja 145 viinitilaa (lue lisää täältä).


Ystäväni Anne, Wienin ex-ulkosuomalainen, kutsui minut ja yhteisen lontoolaisen ystävämme Paulan tutustumaan Wienin ainutlaatuisiin viinitarhoihin vuosittaisten Wienin viiniretkeilypäivien puitteissa (Wiener Weinwandertag). Anne varasi meille 130 neliön Airbnb-asunnon vanhankaupungin sydämestä. 

Koska Paula ja minä kumpikin olimme käyneet Wienissä muutaman kerran, tiesimme tarkalleen, mitä halusimme tehdä. Suunnitelmamme oli a) syödä aamiaista Cafe CentralissaDemelissä and Sacherissa, b) maistella viinejä ja ruokia Wiener Weinwandertagin aikana, c) nähdä Espanjalaisen ratsastuskoulun hevosia, d) lähteä hevoskärryajelulle historialliseen keskustaan, e) shoppailla Gerry Weberin lippulaivamyymälässä, ja f) ostaa Grüner Veltliner -viinejä, Mozartin kuulia ja Manner-vohveleita. Onnistuimme tekemään kaiken tämän, ja enemmänkin... Annen ja hänen moitteettomien suunnistustaitojensa ansiosta.  Sääjumalatar siunasi meitä myös, sillä pitkän viikonlopun aikana ei satanut juuri lainkaan. 


Café Central Frühstück 22,00€ 

Ensimmäisellä Weinwandertagillamme lauantaina 24.9. Anne johdatti meidät reitille, joka alkoi Neustiftistä ja jatkui Sieveringiin, Wienin Cobenzlin viinitilalle, Grinzingiin ja päätyi Nussdorfiin; kaikki nämä ovat legendaarisia viininviljelyalueita. Reitin aikana tutustuimme viinitiloihin ja niiden Heurigenreihin (eli tavernoihin, missä myydään ruokaa, viiniä ja muuta palanpainiketta) sekä nautimme henkeäsalpaavista näkymistä itse kaupunkiin ja Tonavalle. Myöhemmin illalla kävimme Zum Schwarzen Kameelissa ja tilasimme vasikkagulassia (Kalbsrahmgulasch), joka oli todella hyvää.


Koska edellisenä päivänä olimme kävelleet yli 15 kilometriä (!!!), päätimme sunnuntaina ottaa Wienin Heurigen Expressin suoraan Mayer am Nussbergiin, joka on nyt suosikki-Heurigenrimme. Kahden viinipullon nauttimisen jälkeen lähdimme Wienin metsän reunalla sijaitsevaan Währingin kaupunginosaan syömään aitoa Wienerschnitzel-illallista Annen ystävän luona.


Kürbissuppe, Wienerschnitzel & Kartoffelsalat

 

Paahdettua kokonaista sikaa Mayer am Nussbergin tilalla.

Ruoan ja viinin lisäksi viinitilat myivät sturmia ja gespritzteriä. Sturm on tuoretta rypälemehua, joka on juuri aloittanut käymisvaiheen. Se maistui sitruunaiselta viinimehulta. Gespritzter on puoliksi kuivaa valkoviiniä ja puoliksi kuplavettä (4,5 % Vol). Siihen käytetään melko surkeaa viiniä.    

Itävaltalainen suosikkiviinini on tehty Grüner Veltliner -rypäleistä. GV-viinit ovat yleensä edullisia ja sopivat hyvin juustojen, vihannesten, kylmien alkupalojen, kanan, äyriäisten ja kalan kanssa. GV-pullon hinta oli Viinivaelluspäivillä 20 euroa, mutta samoja viinimerkkejä saa paikallisista supermarketeista alle 10 eurolla. Jopa kaksi pulloa alle yhdeksällä eurolla.   

  
Mikä löytö: kaksi GV pulloa 8.99€! 


Minä ja Anne vierailimme myös Blauer Zweigelt -rypäleiden viljelymailla.


Wienin viiniperinteiden historia ulottuu yli kolmen vuosituhannen taakse, kertoo mielenkiintoinen artikkeli, jossa käsitellään Wienin kaupungin ympärillä sijaitsevien viiniviljelmien historiallista kehitystä. Seuraava Wienin viiniretkeilypäivä järjestetään syksyllä 2023. Sitä odotellessa, tässä lukijalle videokooste Demel Cafén aamiaisesta. Kommentit

  1. Olipa hauskaa törmätä postaukseesi Wienin viinivaelluspäivistä. Se olisi ollut varmasti mukava kokemus. Me sattuimme käymään Nussbergin alueella maanantaina 26.9.2022 ja hiukan ihmettelimme muutamassa paikassa olleita bajamaja-ryhmiä, mutta ne taisivatkin liittyä viikonlopun tapahtumaan :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja oli todella mukava kokemus! Bajamajat liittyivät juurikin tähän tapahtumaan (ja niitä olisi voinut olla kyllä enemmänkin). Viinivaelluspäivä on tähän saakka ollut paikallinen tapahtuma, josta kv media ei ole aiemmin uutisoinut. Ensi vuonna saattaa tilanne olla toinen, sillä esim. New York Times julkaisi aiheesta lokakuussa pitkän jutun. https://www.nytimes.com/2022/09/23/travel/vienna-wine-heuriger.html

      Poista

Lähetä kommentti