Enogastronomisti-blogi täyttää tänään kymmenen vuotta!

Enogastronomisti-blogi täyttää tänään kymmenen vuotta!   


Jokunen ystäväni, ruokablogieni suomalaiset ja ulkomaalaiset seuraajani tietävät, että olen innokkaasti blogannut edistääkseni kotiruokaa ja kokkausta/leipomista lasten kanssa sekä kirjoittanut muista ruokaan liittyvistä asioita jo yli vuosikymmenen ajan. Olen lapsesta asti ollut innostunut kokkaaja, ja hyvä niin, sillä einesruokien syöminen ei ole ikinä ollut minun juttuni. 

Lasten syntymästä lähtien aviopuolisoni Michael ja minä olemme harvoin syöneet ulkona. Sitä paitsi ulkona syöminen ei ole tae siitä, että saisit eteesi laadukasta ja/tai maukasta ruokaa. Asuessani Italiassa sain tuta yhdestä fine dining ravintolasta Rooman historiallisessa keskustassa, missä aterioin silloisen puolisoni kanssa, joka sattui olemaan finanziere. Virkansa puolesta hän puhalsi pilliin ja niin ravintola suljettiin elintarvikehygienian puutteen vuoksi. Ravintolassa vilisti rottia, myös salin puolella. Eivätkä ravintolan leipiintyneet kokit olleet moksissakaan vaikka liesihuppuihin kertynyt rasva tippuikin ilta toisensa jälkeen paistolevyillä paahdettavien punakatkarapujen, kateenkorvien sekä vasikan leikkeleiden päälle. Tästäkään syystä en intoudu ulkona syömisestä.... ellen tunne omistajia, kokkia tai ole saanut vahvaa suositusta ystäviltäni viineillä ja ruokailla jossain tietyssä ravintolassa. Olen tarkka ruoan laadusta ja rakastan hyvää ruokaa. Ne olivatkin pääsyyt siihen, miksi aloin blogata ja edistää kotiruoan laittoa. 

Oikeastaan koko idea blogin pitämisestä tuli puolisoltani. Koska pidän kuvaamisesta, videoimisesta, graafisesta suunnittelusta, taittotöistä ja olen aina halunnut löytää keinoja hyödyntää digitaalista sisältöä, Michael ehdotti, että voisin ruokablogata englanniksi ja suomeksi. Bloggaajana olen voinut ylläpitää verkkosisällönhallintataitojani ja pysyä ajan hermoilla jatkuvasti kehittyvistä sovelluksista, protokollista, teknologioista ja teknisistä muotisanoista. Nykyään kaikki markkinointi-viestintätyön ilmoitukset maustetaan juurikin muotisanoilla ja niihin liittyvillä lyhenteillä (esim. CMS, SEO, CTR, VTR, TRR, LTV, GDPR, CTA). Jälkikäteen mietittynä mieheni oli oikeassa. Hankalista lyhenteistä huolimatta todelliset verkkosivujen ja/tai somen sisällön luomiseen ja hallintaan liittyvät tehtävät eivät ole rakettitiedettä; varsinkaan  x- ja/tai y-sukupolven diginatiiveille. Sen sijaan, rekrytoijat ja hr-asiantuntijat (sic!), jotka ovat ikänsä puolesta lähes aina zoomereita (eli z-sukupolven edustajia), niputtavat meidät x-sukupolven edustajat lähes kategorisesti digitaidottomien boomereiden kastiin. Se on epäreilua, ikävää ja syrjivää.  Viisikymmentävuotiaanako zoomereiden mielestä x-sukupolven edustajien pitäisi eläköityä. Organisaatioiden nuorentamista yleensä johtavat yli keski-iän ylittäneet setämiehet, jotka käskevät zoomerinsa rekrytoimaan boomereiden ja xoomereiden tilalle nuorempia. Sitten puhutaan työvoimapulasta, jota ei oikeasti ole; edes valtion organisaatioissa.  

Palataksemme takaisin itse ruokablokkauseen. Itsejulistautuneena enogastronomistina ja kahden nälkäisen sekä aktiivisen lapsen äitinä tykkäsin mieheni ideasta ja nimi blogillekin syntyi siinä samassa. Enogastronomist & enogastronomisti! Saapasmaassa asuessani, useimmat illalliset oli omistettu tietyltä Italian alueelta peräisin oleville eno-gastronomisille herkuille eli viinille ja ruoalle. Italiassa ei ole sellaista käsitettä kuin "italialainen keittiö", koska italialainen keittiö on aina alueellista/paikallista. Eikä kukaan välttämättä suosittelisi lasillista Amarone Della Valpolicellaa (Veneto) Pesce spada alla Trapanese:n (Sisilia) kanssa, vaan kyytipojaksi valittaisiin tietenkin paikallinen viini. 

Kuka sitten on enogastromisti? Monet italialaiset yliopistot järjestävät maisteriohjelmia enogastronomisissa tieteissä ja kulttuureissa (Laurea in Scienze e Culture Enogastronomiche tai Laurea in Enogastronomia). Niissä ohjelmissa kulinarian professorit kouluttavat tulevia ammattilaisia valmistamaan alueellisia ruokia ja antamaan heille perusteellista tietoa raaka-aineista, ravitsemuksesta.... ja viinirypälemehusta! Itsejulistautuneena enogastronomistina en tietenkään ole suorittanut kyseistä tutkintoa, mutta opin usein (eno)kulinariaa ystäviltäni ja heidän vanhemmiltaan, inspiroivilta kokeilta, ravintoloitsijoilta, maanviljelijöiltä ja kotikokeilta. Jouluna 2011 Michael osti minulle kaksi URL-osoitetta: enogastronomist.com ja enogastronomisti.com. Olen kokannut, blogannut ja oppinut siitä lähtien! 

Pian blogin aloittamisen jälkeen aloitin kaupallistamaan verkkosivustoani Googlen, Amazonin ja YouTuben avulla. Se osoittautui vaikeaksi ja työlääksi, mutta kattaa ainakin osittain verkkohotellin käyttökustannukset (tosin suomenkielisellä blogillani on vielä pitkä matka suosion suhteen).

Bloggaaminen on myös hyvä idea pitää kirjaa perheen resepteistä ja tapa kerätä tarpeeksi materiaalia omaa keittokirjaa varten. Aluksi ajattelin, että kun lapsemme muuttavat pois kotoa, he alkanevat kaipaamaan ruokia, joita he söivät lapsena. Siksi ajattelin, että pitää tehdä perheen oma keittokirja. Molemmat lapset ovat yläasteella ja yllätyksekseni he ovat jo käyttäneet blogiani, silloin kun ovat halunneet valmistaa aterian kotitaloustuntien tehtäviä varten. Blogilla on loppujen lopuksi etuja fyysiseen keittokirjaan nähden, varsinkin kun lapsesi sattuvat olemaan yhtä hyviä, ellei jopa parempia kuin sinä tekniikan käytössä.

Kotikokki ei koskaan lakkaa oppimasta!


Ruokablogeillani on yhteensä 240000
vierailijaa, joista useimmat ovat Yhdysvalloista, Indonesiasta
ja Honkkarista. 


Enogastronomisti — Tieto lisää nälkää

"Tämä on hyvän ruuan ja juoman ystävän kirjoittama blogi. Haluan vaalia kotiruuanlaittoa sekä tutustua aktiivisesti ruokamaailmaan. Kokeilen alituisesti uusia reseptejä ja siinä ohessa kehitän omaa ruuanvalmistustaitoa sekä lisään tietämystäni eri maiden ruokakulttuureista. "

https://blog.enogastronomisti.com


The Enogastronomist — Learning begets hunger

"This is a blog written by a hands-on, self-proclaimed gastronome to promote home cooking and to actively discover the world of eno-gastronomic delights. I often try new recipes and whilst doing so can develop my food preparing skills and gain more knowledge of different food cultures."

https://blog.enogastronomist.com




Kommentit