Illallinen lapsuudenystävien ja heidän puolisoiden kanssa



Menen suoraan asiaan. Huomenna meillä on illalliset. Yritän tehdä mahdollisimman paljon valmisteluita etukäteen, jotta voisin sitten nauttia ystävien seurasta ja pitää silmällä pikkuhirviöitämme. Poustaan tänään reseptit ja huomenna kuvat. 
  

Keep Calm and Have Dinner with Us! –menu (12 henkilölle)

Keitto: Tryffelöity mustajuuri-juuriartisokkakeitto
Pese, kuori ja pilko juuret (1 kilo kumpaakin) ja keitä vedessä (1,4 litraa) pehmeäksi. Soseuta bamixillä. Lisää kanaliemi (600 ml) ja kerma (400 ml). Anna hautua 10 minuuttia matalalla lämmöllä. Loppuvaiheessa raasta keittoon mustaa tryffeliä (15 g) ja keitä vielä 2 minuuttia.  (Jos pidät paksummasta keitosta, lisää tärkkelystä.) Annostele keitto lautasille ja koristele persiljasilpulla.  Tarjoile maalaisleivän ja hanhenmaksan kanssa.

Keiton lisuke: maalaisleipää ja hanhenmaksaa
Leikkaa ranskalaisella menetelmällä käsinleivottua maalaisleipää ja viipaloi päälle hanhenmaksaa. Osta leipä paikalliselta leipurilta, tai jos olet kätevä, leivo itse.

Paisti: Lampaan fileillä ja yrteillä täytetty ulkofilee mirepoix-pedillä.
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Osta jykevä ulkofilee (2,5 kg) ja kaksi karitsan filettä (n. 250 g). Valmista mirepoix eli pilko 2 porkkanaa, 2 sellerin vartta, 2 sipulia, 2 salottisipulia ja 6 valkosipulin kynttä. Laita mirepoix uunivuokaan ulkofilettä odottelemaan.
Valmista yrttiseos: sekoita hienonnettuja kapriksia (80 g) ja kaksi kourallista yrttisilppua (esim. persiljaa, timjamia, meiramia ja salviaa).
Leikkaa ulkofilee auki ja sujauta sisään karitsan fileet ja yrttiseos, sekä sido paistinarulla. Muista, että lihan pitää olla huoneenlämpöistä ennen paistamista!! Ruskista ulkofilettä pannulla n 8-10 minuuttia ja nosta se sitten mirepoix’n päälle. Kypsennä uunissa kunnes lihan sisälämpötila on 65–70 ºC. Anna paistin vetäytyä 10 minuuttia, leikkaa ja annostele lautaselle ”karamellisoitujen juuresten” kanssa ja lorauta lautaselle Madeira-herkkusienikastiketta.

Paistin lisuke: Liisan karamellisoidut juurekset
Kuori 4 juuripersiljaa, 4 palsternakkaa ja 4 porkkanaa ja leikkaa ne pituussuunnassaneljään osaan. Laita kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi, valuta lävikössä ja siirrä uunipannulle. Hiero juureksiin sulatettua voita (2 rkl), oliiviöljyä (3 rkl), suolaa ja valkopippuria. Sekoita erillisessä astiassa muscovado sokeria (3 rkl) ja karkeasti hienonnettua saksanpähkinää (10 kpl) ja ripottele tämä seos juureksien päälle. Paahda 180 asteisessa uunissa 30 minuuttia tai kunnes ovat karamellisoituneet.

Sauce: Madeira-herkkusienikastike
Ruskista pannussa pari salottisipulia ja herkkusieniä (200-300 g, puolita ensipituussuunnassa ja sitten viipaloi ohuesti pituussuunnassa) kunnes sienten nesteet ovat haihtuneet. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita sivuun.
Kiehuta demi-glace (300 ml), Madeira (100 ml), laakerin lehti ja timjaminsilppua (1 tl). Käännä lämpö pienelle. Sekoita kerma (100 ml) ja kanan keltuainen kupissa. Kaada tämä seos, samalla viskaten, ohuena norona kiehuneeseen kastikepohjaan. Lisää ruskistetut sienet ja keitä matalalla lämmöllä vielä pari minuuttia. Älä kiehuta enää tässä vaiheessa, muuten kastikkeesta tulee munakokkelia.

Lisuke Vihreä salaatti. Valmista lempisalaattisi.

Jälkiruoka: En tiedä vielä.. ehkäpä hedelmiä tai Atholl brosea? Yleensä vieraat tuovat jotain, koska minä en pidä jälkiruokien valmistamisesta.   

Lataan ruokakuvat huomenna eli perjantai-iltana.




You can check my blog also in English.

Copyright © Enogastronomisti — Tieto lisää nälkää.©

Kommentit