Valentinuksen päivän soppa

Hauskaa Valentinuksen eli rakastavaisten päivää!


Roomassa asuessani (1997-2004) saattoi Valentinuksen päivänä saada salaisilta miespuolisilta ihailijoilta ruusuja, suklaata ja/tai koruja. Salaisilta siksi, ettei ihailijan kuulu paljastaa henkilöllisyyttään vaan korttiin kirjoitetaan “Dal vostro Valentino” eli Teidän Valentinukselta. Yksi valentinuksen päivän lempilahjoistani on kultainen emaloitu leppäkertturiipus, mikä Italiassa on onnenamuletti. 

Tähän aikaan vuodesta kaupoista löytyy madetta. Tänään valmistin madesahramikeittoa ja käytin myös siihen mateenmaksan. Paikallisen K-Supermarketin kalatiskillä made nyljetään ja fileoidaan puolestasi, mikä on tällaiselle tumpelolle pelastus. Jostain olen lukenut, että mateen maksa on afrodisiaka, joten madekeitto sopii tämän päivän teemaan erinomaisesti.

Hauduta mateen fileet miedossa kasvisliemessä, mihin on lisätty ripaus suolaa ja puolikkaan sitruunan mehu. Älä kiehuta keitinvettä, sillä mateen liha hajoaa helposti. Neste kuumennetaan kiehumispisteeseen, jonka jälkeen kattila nostetaan sivuun. Made kypsyy siis jäähtyvässä vedessä. 

Hauduttaessa pilko fenkoli (ml. lehdet), 6-8 pientä perunaa, 4 maa-artisokkaa, porkkana, punasipuli, sellerinvarsi ja persiljaa. Freesaa sipuli, selleri, persilja ja sahrami (Meira sahrami 0,5g pussi) neitsytoliiviöljyssä n.5-7 minsaa. Lisää sitten muut pilkotut vihannekset ja paista niitä 5 minsaa. Heitä sekaan myös pari laakerinlehteä ja lisää mateen jo jäähtynyttä keitinvettä niin, että vihannekset peittyvät. Peitä kannella ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sillä aikaa kun vihannekset kypsyvät, irrota kypsä mateen liha ruodoista erilliseen astiaan.
Paista sitten mateen maksa voissa molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla.
 Pilko 4-6 kevätsipulia ja paloittele mateen maksa.
Valmista annokset niin, että ripottelet vihanneskeiton päälle mateen lihaa ja maksaa sekä kevätsipulia.

Tarjoile skumpan ja Chet Bakerin My Funny Valentine biisin kera.


Copyright © The Enogastronomist — Learning begets hunger.©

Kommentit