Brittiläistä luuydinpiirakkaa skotti-isälle

Valmistin isänpäivän kunniaksi viime viikonloppuna poikain kanssa brittiläistä luuydinpiirakkaa, mikä ei paljoakaan poikkea siitä mitä tarjoiltiin Englannin ja Skotlannin kuningas Jaakko II (Englanti)/VII (Skotlanti) kruunajaisjuhlissa Westminster Hallissa vuonna 1685 (Thacker, John 1758.The Art of Cookery. Newcastle).

Tee makea piirakkataikina, kelmuta ja siirrä jääkaappiin. 
Kaiva ytimet pois luista ja laita lillumaan kylmään vesihauteeseen pariksi tunniksi. Näin pääset eroon enimmästä verestä. Huuhtele ja pilko.

Sitten paloittele esim. taateleita, koristekirsikoita ja/tai hanki vaikka sokeroituja valmiiksi pilkottuja sekahedelmiä. Valmistele piirakkapohja, jonka päälle ripottele pilkotut hedelmät ja luunytimet.

Lisää päälle pilkottuja savoiardikeksejä (tai mitä tahansa kuivaa sokerikakkua) ja pirskottele päälle maltillisesti appelsiininkukkavettä, jota löydät etnisistä kaupoista.

Sitten tee kerma-sokeri-munaseos eli perus-custardi ja kaada se piirakan päälle. Siirrä vuoka 220C asteiseen uuniin 5 minuutiksi, sitten laske lämpötila 180C asteeseen ja paista kunnes seos on hyytynyt ja piirakan pinta saanut kauniin värin.


Ei hullumpaa!

You can check my blog also in English.Copyright © Enogastronomisti — Tieto lisää nälkää

Kommentit