Kuokkavieraana viininmessuilla Mikulovissa, Tšekeissä

Määrin viinialue koostuu neljästä viininviljelyn alueesta: Znojmosta, Mikulovista, Velké Pavlovicesta ja Slováckosta.


Useimmat ihmiset tuntevat Tšekin olutmaana, mutta itse asiassa tšekit tuottavat loistavia viinejä etelään päin suuntautuvilla aurinkoisilla rinteillä kahdella eri alueella (Määri ja Böömi). Tsekeissä on fantastinen kalkkipitoinen "terroir". Määri on kuuluisa valkoviinistä ja Böömi kuohareistaan. Yleisimmät lajikkeet Määrissä ovat Grüner Veltliner (suosikkirypälelajikkeeni), Müller-Thurgau, Riesling ja Welschriesling. Etelä-Määrissä on myös 65 kilometriä pitkä Mikulovin viinipolku (Mikulovská vinařská stezka), joka on tarkoitettu pyöräilystä nauttiville. Lämmin suositus siis viinituristeille. 


Valmistautumassa pyöräilyyn Lednicessä.


Kerron tässä poustauksessani lukijoille hauskan matkamuiston hetkestä, kun päädyin odottamattomasti Tšekin valtiopäämiesten ja heidän turvamiesten kanssa viininmaistiaistilaisuuteen. 

Olimme ystävättäremme Ilonan luona Milovicessa Etelä-Määrissä viettämässä pitkää viikonloppua. Teimme päiväretkiä Lednice-Valticen kulttuurimaisemaan ja kävimme Mikulovin vanhassa keskustassa ja linnassa. Paluumatkalla Miloviceen pysähdyimme Hotel Zámečekiin katsomaan olisiko hotellissa ruokatarjoilua. 

Mikulovin viinimessut 2015

Nousin autosta ja lähdin kävelemään kohti hotellia. Yhtäkkiä minut ympäröi joukko turvamiehiä, jotka pakottivat minut kulkemaan joukon mukana. Kun joukko pysähtyi, kysyin, keitä he saattoivat. Yksi turvamiehistä vastasi minulle: "Tšekin tasavallan pääministeriä. Hän on täällä avaamassa viinimessuja (Mikulovské vinné trhy)". Pääsin siis pääministerin vanavedessä Milovicen viinimessuille kuokkimaan. Kysyin järjestäjiltä, voisiko koko perheeni liittyä mukaan, ja onneksi he suostuivat. Olimme siellä ainoat ulkomaalaiset, ja ihmiset olivat todella mukavia meille. Söimme juustoa ja leikkeleitä, ja vain minä pääsin maistelemaan viinejä, koska mieheni oli kuskina. Tämä odottamaton viininmaistelutilaisuus on yksi parhaimmista enogastronomisista kokemuksistani!

Pääministeri Bohuslav Sobotka (raidallinen kraka) keskustelee Tsekkien Tasavallan Presidentin Miloš Zemanin (hiekan värinen kauluspaita ja harmaa tukka) kanssa.


Maisteltavana oli yhteensä 625 viiniä 


Tsekeissä viljellään pääasiassa Gruner Veltliner, Muller-Thurgau, Welschriesling, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc ja Chardonnay rypäleitä. Sain ex post kutsun viinimessujen järjestäjiltä.


Ilonan kaunis puutarha MilovicessäPuolisoni osti viisi laatikollista Galantin Riesling Vlasský ja Grüner Veltliner viinejä Galant viinitarhan hotellista in Mikulovista. Galantilla on yhteensä 27.5 hehtaaria viininviljelysmaita.


Kommentit