Pecel -salaattia – Kasviksia indonesialaisella aromaattisella kastikkeella

Palasin kotiin tänään myöhään ja nälkäisenä. Päätin kokeilla jaavalaista pecel -salaattia, koska halusin nopeasti täyttävää mutta herkullista ruokaa. Ryöppäsin runsaassa kiehuvassa vedessä vihreitä pakastepapuja sekä pilkottuja porkkanoita ja sieniä. Sekoitin salaattikulhossa ryöpätyt raaka-aineet, cashewpähkinät, retiisin ja tuorekurkun palat sekä sekoitin joukkoon aromaattisen kastikkeen. 

Aromaattinen kastike: Leikkaa pieni palanen Sambel Pecel Karangsari Pedas -mausteseosharkosta (n. 2 cm³) ja sulata se pieneen tilkkaan mahdollisimman kuumaa vettä (n.1/3 dl). Lisää lopuksi sen verran maapähkinävoita (2-3 rkl), että kastike sakeutuu. Aromaattinen kastike on valmis käden käänteessä.  

Tämän herkullisen salaatin tekoon meni varttitunti, eli todellista pikaruokaa!

Sain mausteseoslohkon indonesialaiselta ystävältäni, mutta sitä saa ostaa myös hyvin varustetuista aasialaisista kaupoista ainakin pääkaupunkiseudulla. Tätä mausteseosta käytetään yleisesti ruoan valmistuksessa Jaavan saarella Indonesiassa. Seos sisältää maapähkinää, palmusokeria, chiliä, suolaa, valkosipulia, galangalia, sitrushedelmien lehtiä ja tamarindia. Siitä voi tehdä kastiketta esimerkiksi satay -kanavartaisiin tai Gado Gado -salaattiin, mikä kootaan paistetusta tempestä, keitetyistä kananmunista ja ryöpätyistä kasviksista. Gado Gadon ohjeet löydät englanninkielisestä ruokablogistani: https://blog.enogastronomist.com/2021/10/gado-gado-learn-food-cultures-without.html 

Sambel Pecel Karangsari, Pedas (tulinen)

 

Kommentit