Cavuluciuri Arriminati — Sisilialainen kukkakaalipasta

Useista medioista (esim. BBCCondé Nast TravellerVogue) on voinut viimepäivinä lukea, että taloustieteen nobelisti ja innokas kotikokki Dr. Abhijit Banerjee on julkaissut epätavallisen, mutta varsin käytännöllisen keittokirjan "Cooking to Save Your Life". Epätavallinen siinä mielessä, että kirjassa on tavanomaisten tuunattujen ruokakuvien sijaan ranskalaisen Cheyenne Olivierin sympaattisia geometrisia kuvituksia, joista voi tunnistaa reseptissä käytettyjä ainesosia. Kirja on käytännöllinen, koska sen sivut ovat kuulemma tarpeeksi paksuja/painavia pysyäkseen auki ilman paperipainoa! Vastikään eläköitynyt Angela Merkel voikin laittaa EU johtajilta lahjaksi saadun paperipainonsa kierrätykseen!

Dr Banerjee ei ole suinkaan ensimmäinen taloustieteen nobelisti, joka on kirjoittanut ruoasta. Politiikan, filosofian ja taloustieteen (PPE) opiskeluaikoina opiskelin useiden nobelistien matemaattisia optimointeja ja teorioita. George Stigler laati kuuluisan Stiglerin ruokavalion, jota on aikoinaan pilkattu liiallisesta askeettisuudesta.

Koska kirja ei ollut vielä ollut tilattavissa Saksan Amazonista, googletin kirjan sisältöä. Kyseessä on siis keittokirja, jossa ei esitellä Abhijit Banerjeen kotiseudulta Kolkatasta tai muualta Intiasta peräisin olevia ruokia, vaan Dr. Banerjee on sisällyttänyt joukkoon monia lempiruokiaan muistakin maista. Hänen kirjassaan on jopa yksi suosikkini: sisilialainen kukkakaalipasta. Juuri tämän ruoan päätin valmistaa tänä iltana. (ks. resepti alla).

Reseptini on hyvin samanlainen kuin Dr. Banerjeen paitsi, että käytin 400 g kukkakaalia ja 300 g Broccoli Romanescoa. Käytin myös sahramia, männynsiemeniä, sisilialaista sardellia ja ekstra-neitsytoliiviöljyä runsaskätisemmin, mutta jätin chilihiutaleet ja mustapippurin pois, sillä "brassikat", männynsiemenet, mustat ja keltaiset rusinat ja sahrami ovat tämän ruoan supertähtiä. (Tästä saa myös vegaaniversion jättämällä sardellit pois.)

Abhijit Banerjeen keittokirja tulee olemaan viimeinen keittokirjahankintani. Tai ainakin mieheni toivoo niin.  
 
Cavuluciuri Arriminati


Tästä geometrisestä kuvituksesta tunnistaa selkeästi penne-pastan, persilijan sekä punasilmäiset sardellit, joiden silmät ovat tietenkin sahramia.


Kommentit