Nikin suippokaali som tam resepti. Siis niin hyvä kuin thai-tyyppinen salaatti voi olla!

Nikin oma versio taimaalaiseta Som Tam salaatista


Brittiläinen ystävämme Richard lähetti minulle tyttärensä suippokaali som tam (vrt. papaija som tom -salaatti) reseptin testattavaksi. Richard perheineen asui Thaimaassa useita vuosia. Siellä ruokakaupoista löytyi aina raakaa "vihreää" papaijaa, mutta kuten tiedämme Euroopassa tilanne on toinen. Ruokakauppamme myyvät enimmäkseen kypsiä papaijoita, vaikka ne kuinka vihreitä kuoriltaan olisivatkin. Tästä syystä Nikki päätti kokeilla suippokaalta. Raaka papaija on kiinteä ja rapea, eikä se eroa merkittävästi kypsentämättömästä suippokaalista. Suuntunumakin on lähes sama. 

  • Kokonainen silputtu suippokaali
  • 20-30 kpl ryöpsäytettyjä vihreitä papuja (itse käytin Lidlin pakastepapuja)
  • 20 kirsikkatomaattia puolitettuina
  • Paahdettuja maapähkinöitä (1 dl, ilman suolaa) 
Kastike: sokeria (5 ml), kalakastiketta (15 ml), soijakastiketta (15 ml) ja tuoretta chiliä (niin paljon kuin sielu sietää)

Sekoita raaka-aineet keskenään. Ripottele päälle paahdetut maapähkinät. Voit toki käyttää myös kuivattuja chilihiutaleita. 

Salaatti oli maukasta sellaisenaan, mutta halutessasi voit sekoittaa sekaan esimerkiksi hienoksi raastettua valkosipulia, limemehua ja/tai korianterisilppua. Kaikki thaimaalaisia aromeja. 

Alkuruokana meillä oli tänä iltana friteerattuja muikkuja ja mini-sitruunan mehua (minä tietenkin söin kaikki snäkkisitruunoiden kuoretkin!). Pääruokana oli uunikirjolohta, jonka kylkeen suippokaali som tam salaatti sopi erittäin hyvin. 


Kiitos, että pistäydyit ruokablogissani Se täytti kymmenen vuotta tammikuussa 2022. Kommentoi, jaa ja tykkää. Englanninkielisestä ruokablogistani löytyy tuplasti enemmän reseptejä https://blog.enogastronomist.com   

Kommentit